2014. november 21., péntek

Írói cikkek - 1 - Szereplők

Kezdet

Meghoztam az elsőt, de előtte itt egy rövid összefoglaló a sorozatról.
Ezekben a cikkekben minden az írásról fog szólni. Lesznek általam megírt cikkek magáról az írásról, történet kidolgozásról, szereplők megalkotásáról, stílusról és blog kezdésről, ezeken kívül pedig interjúk írókkal, esetleg bloggerekkel, témák, ötletek, vélemények. Minden, ami az íráshoz kapcsolódik. Szeretnék vendégcikkeket is hozni egy-egy témával kapcsolatban, valamit minden olvasó véleményét a "vélemények" cikkben, ami annyit jelent, hogy név nélkül pár mondatot írsz arról amiről szó van, én pedig egy cikkben összerakom őket. De erről majd akkor beszélünk, ha oda érünk.
Jó szórakozást, remélem tetszeni fog.
Fontos: Mivel minden egyes cikket én magam állírok össze, vendégcikkekhez pedig feltűntetem az írót, ha bárhol forrás megjelölés nélkül meglátom bármelyik cikket, annak következményei lesznek. (Ha kiszeretnéd tenni a blogodra és oda írod, hogy honnan van, az rendben van, csak szólj előtte.)

Szereplők

Ha nekiállsz egy történetnek, az egyik legfontosabb része a munkádnak, hogy kidolgozod a karaktereket. Nem, nem úgy értem, ahogy Leiner Laura az összes regényében. Nem az adja meg egy szereplő tulajdonságait, hogy Green Day-t, vagy One Directiont hallgat. Őszintén, ez általában változik mindenkinél, nem építhetsz egy karaktert arra, hogy mit hallgat, vagy mi a kedvenc étele. És igen, hiába olyan felkapott, Leiner Laura a legjobb példa arra, hogy mit ne csinálj. (Én is olvastam a Szent Johanna Gimit, és tetszett is, hiszen 12-13 éves voltam, nem túl nagy elvárásokkal. De most nem a könyv sorozatot szeretném kritizálni, hanem egy-két rossz példát felmutatni. A történet minden szereplője egyetlen egy tulajdonságra van építve, ami nem valósághű. Ezt kerüld el, ha élvezhetően szeretnél írni.)
A szereplők a mozgatói a történetednek. Az írás egyik legcsodálatosabb része, hogy olyan embereket formálhatsz, amilyeneket akarsz. Akkor miért végeznél félmunkát?
Amik biztosan kellenek egy karakterhez:
Családi háttér
- Kapcsolat a főszereplővel
- Hozzáállás a történethez
- Érdeklődési kör/hobbi
- Terveid vele
- Külső
- Róla
Ez az hét dolog az, ami a legfontosabb. (Nem fontossági sorrendben.)

Családi háttér: Mindenkinek tudnod kell a családjáról, hogy ne ess bele abba a hibába, hogy egyszer még egyke a szereplő, utána pedig felajánlja, hogy a bátyja vezet. Vegyél elő egy papírt, és írd le, hogy mi a szülei neve, munkája, hány testvére van, ki hány éves, hogy kivel milyen kapcsolata van. Hogy a család mennyi időt tölt együtt, milyen módúak. Ezt mind csak magadnak, a történetbe pedig lassan adagold. Pl.: Kovács Erik anyukáját Ágnesnek hívják, 47 éves, és egy virágboltban dolgozik. Középiskolában találkozott a férjével, Pállal, aki 48 éves, és rendőr. Erik a legnagyobb gyermekük, rajta kívül egy 10 éves lányuk van, Panni. Mindkettőjüket nagyon szeretik, nem gazdagok, de próbálnak mindent megadni a gyermekeiknek (családiházuk van). Minden vasárnap együtt ebédelnek, jó a családi viszony. Nincs háziállatuk. (Ha ennél hosszabbat írsz az mégjobb, különösen a sok szereppel rendelkező karaktereid esetében. De legalább ennyit mindenkinél írj.)

Kapcsolat a főszereplővel: Ezután írj két mondatot, hogy hol találkozott a központi szereplővel, és milyen kapcsolata van vele. Pl.: Erik három éve találkozott Emmával egy házibuliban, ahol elkérte a telefonszámát. Több mint két éve együtt vannak, nagyon szereti a lányt, bármit megtenne érte.

Hozzáállás a történethez: Fontos, hogy tudd minden szereplő véleményét arról, ami történik. Írd le, hogy ők mit gondolnak az egészről, de ne részletezd. Pl.: Amikor Ádám, a rejtéjes idegen felbukkan Emma életében, Erik féltékeny, de próbálja nem mutatni. Többet akar tudni a fiúról, mivel félti a barátnőjét, nem tetszik neki, hogy egy ilyen alak mászkál körülötte. Amikor felfedi Ádám sötét titkát, hogy megölte a volt barátnőjét, retteg Emma közelébe engedni a fiút, hiszen tudja, hogy együtt volt a lánnyal mielőtt ők találkoztak. Próbálja megvédeni a barátnőjét az esetleges veszélytől, hogy az instabil fiú az életére tör, de a dolog rosszul sül el, és Emmának elege lesz belőle, hogy ennyire félti őt Erik. Szakítanak, a fiú pedig szomorú, de még mindig szereti a lányt és rajta tartja a szemét. Ő menti meg Emmát amikor Ádám rátámad, ezután pedig reméli, hogy esélye van mégegyszer össze jönni a lánnyal.

Érdeklődési kör/hobbi: Hiába változik mindenkinél, nem árt, ha tudod mit kedvelnek a szereplőid. Ne próbáld meg erre építeni őket, de legyen nekik. Pl.: Erik hat évesen kezdett dobolni, a punk zenét szereti, és leginkább vígjátékokat néz, de nem állandóan. Jobban szeret kosarazni mint focizni, és sosem hagyna ki egy F1-et sem.

Terveid vele: Jó, ha előre megtervezed, hogy mi fog történni a karakterekkel, nehogy egy hirtelen felindulásból kiírd (megöld/elköltöztesd) őket, amikor még később szükséged lenne rájuk. Pl.: Erik Emma barátja, a történet közben szakítanak. A fiú a lány védelmezője, aki meg is menti őt, de ezután mégsem jönnek össze.

Külső: Nem előnyös, ha a történetedben minden személynek színváltós a szeme, hirtelen nőnek és bejelentés nélkül hajat festetnek. Írd le magadnak, hogy ki hogy néz ki, mielőtt még beleesnél ebbe a hibába. Amikor elkezded a történetet írni, ne egyszerre mondj el mindent a szereplődről, csak szép lassan adagold. (Felnéztem rá, és alacsonynak éreztem magam mellette; Az egyébként is szőke haja most még világosabbnak tűnt; Mindig is szerettem a zöld szemeit.) Pl.: Erik magas, rövid, sötétbarna hajú és kék szemű. Álltalában farmerben és egyszerű pólókban van, valamint szeret napszemüveget viselni. Télen sem hord sapkát, nem szereti őket.

Róla: Ez sokmindent takar, a családot, hobbit, külsőt... De mivel ezeket már kielemeztük, a róla valami egyéb, amit nem kell a történethez kapcsolni, de fontos a szereplőd számára. Pl.: Erik nem ebben a városban született, 5 éves volt amikor ide költöztek.

Ez saját összeállítás, természetesen adhatsz még lépéseket hozzá, pl.: legjobb barát, mi lesz ha nagy lesz...

Kik számítanak szereplőknek? Ezt igazából neked kell eldöntened, minden esetben más a válasz. (Egy ilyen történetben a barátok, család, osztálytársak, esetleg egy rendőr aki sokat segít, vagy akárki, akinek köze van a történethez. Ha egy boltban megszólal a pénztáros, az még nem számít szereplésnek.)
Fontos: Ha van egy szereplő, aki sosem szerepel, de időnként felhozzák, beszélnek róla, neki is mindenképp készíts egy ilyen adatlapot. (Pl.: Halott exbarátnő)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése